вторник, 27 октября 2020 г.

Оттолайн іде до школи. Кріс Рідделл (видавництво «Ранок»)

 Ще одна книга з ілюбленої серії про дивакувату дівчинку Оттолайн. І знов детективна історія!


Ми почали читати серію із книги про Жовту Кішку, але вона явно не була першою за хронологією пригод Оттолайн (хоча починати можна з будь-якої книги серії). Тому беручи до рук книгу про Школу, я сподівалася, що вона буде «першою», але знову ні! І щось мені підказує, що першої (як і останньої) книги не існує. Можливо, Кріс Ріддл задумав їх одночасно, адже у кожній книзі є згадка про події з інших книг. Але подивимося! Зараз ми прочитали лише три з чотирьох)))

Як я вже казала, головні герої дивакуваті, дуже харизматичні й викликають міцну симпатію з перших сторінок. Оттолайн - самостійна у думках і вчинках, проте несамостійна у побуті чудна дівчинка не менш чудних батьків (їх присутність постійно відчувається - в листівках, які вони повсякчас надсилають доньці; а також у чудернацьких домашніх колекціях речей, за якими наглядає Оттолайн за їх відсутності). Чи то друг, чи то нянька дівчинки - скандинавська болотна істота пан Манро....

Усі ці чудні персонажі потрапляють у не менш дивакуватий замок-школу Еліс Б.Сміт. Вихованці пані директорки, м’яко кажучи, дітки непересічні. На їх тлі Оттолайн виглядає найбільш «звичайною». Та й атмосфера у школі досить нетривіальна. Чого варті лише уроки (тут мій читач-третьокласник був у захваті!): навчання плачу, складання паперу, чаювання, глибокі роздуми, буття тощо. А ще кожен учень вже має чи повинен ЗНАЙТИ СВІЙ ОСОБЛИВИЙ ДАР! І саме наприкінці книги, після розкриття загадки, Оттолайн усвідомлює власний дар.

Хочу додати, що незважаючи на те, що тексту для власне читання у книзі обмаль, автору вдалося повністю розкрити характери персонажів. Маю на увазі, в першу чергу, подругу Оттолайн Сесилію. Майже з самої її появи на сторінках книги мій 8-річний читач відчув її самоснсть і вразливість через нестачу уваги батьків.

Ледь не забула! Наприкінці книги є приємний бонус — наліпки-ачівки із назвами уроків школи Еліс Б. Сміт. Наліпку «Клуб відрижки» син причепив на двері до дитячої кімнати))))
















Видавництво «Ранок».
Текст та ілюстрації Кріс Ріддел
Переклад з аглійської
 2020 рік
А5 формат, папір офсетний, 176 стор, тверда палітурка.
Особливість: перекладне видання; серія «Оттолайн».


Комментариев нет:

Отправить комментарий