суббота, 31 октября 2020 г.

Історія запорозьких козаків для веселих дітлахів. Олександр Виженко (видавницво Світ)


Ми не дуже балувані художніми книгами про козаків для дітей і задум цієї — чудовий, а матеріал цікавий. Але мені у цій книзі все ж не вистачило якихось історичних коментарів.



Наголошу ще раз, що задум книги — чудовий. Автор знайшов і упорядковав чималу кількість народних дум про козаків, пісень, легенд, а також етнографічних записів. Все це зібрано докупи й подано у переказах двох «столітніх» козаків хлопчику Власу. 

Сюжет досить умовний: два старих досвідчених козака — Данило Кахикало та Іван Базікало — після скасування Січі йдуть до Києїва у монастир на прощу. Дорогою вони зустрічають Власа, який втік з дому, аби податися на Хортицю до козаків. Хлопець приєднується до дідів, стає джурою і протягом усього шляху слухає їхні розповіді.

Власне розповіді присвячені не лише козакам, але й усьому, що з ними пов’язано. Це і легенда про походження козаків, їх визначні битви-набіги,  видатних гетьманів, козака Мамая, козацькі скарби, легенди про кам’яних баб і взагалі багато чого. Але матеріал не історичний, а фольклорний. Тут і чорти, і Богородиця, і Місяць-покровитель... Мова козаків насичена соковитими приказками, деякі з яких вже перекочували у лексикон мого сина.

Матеріал дуже цікавий)) Але під час читання дуже не вистачало історичних коментарів чи ремарок. Доводилося робити паузи і звертатися до інших книг. Але то єдине зауваження))) Як доповнення до інших книг про козаків — книга чудова.











Видавництво «Світ».
Автор Олександр Виженко
Ілюстрації М. Шутурма
Серія «Молодий ,,Світ,, України»
 2008 рік
А4 формат, папір офсетний, 112 стор, тверда палітурка.
Особливість: текст вже друкувався у 1992 році (в іншому оформленні).


Комментариев нет:

Отправить комментарий