вторник, 7 декабря 2021 г.

Малюк. Чарльз Тейзвел (видавнициво Свічадо)


Назва «Малюк» та такі «дитячі» ілюстрації можуть ввести в оману, ця книга не для малюків. І навіть не для дошкільнят. Оповідання Чарльза Тейзвела доволі важке емоційно (хоча фінал щасливий), і років до восьми я би не рекомендувала його читати. 

Не буду переказувати весь сюжет, але вас справді треба попередити, що книга не для малечі. Як за викладом, так і за сюжетом. Книга про справжню дружбу (між хлопчиком та його віслюком, це саме віслюка звуть Малюк). Ба більше, про протиставлення обов’язку та почуттів (хлопчику треба продати друга шкуродеру, де його вб’ють). Від цього в хлопця крає серце і він робить усе можливе, аби продати Малюка тому, кому б був він потрібен принамйні живим. 

Це все важко сприймається дітьми (та й дорослими теж). Після цілого дня поневірянь, коли хлопець вже втратив надію, стається диво... Він продає Малюка Йосифу, віслюк має повезти вагітну Марію до Віфлеєму. І хоча Малюк виконує свою велику місію і стає свідком Різдва Ісуса, все ж залишається туга. Адже хлопець таки розлучився із другом і не знає, кому саме він віддав віслюка і що на нього чекає.... 

Щодо ілюстрацій я вже обмовилася спочатку. Хоча вони дуже гарні, як на мене, вони не пасують до цього «серйозного» оповідання. Але то моє суб’єктивне))










Видавництво Свічадо.
Текст Чарльза Тейзвел
Ілюстрації Христини Рейнарович
Переклад з англійської
2013 рік 
Тверда палітурка, крейдований папір, 32 сторінки

Комментариев нет:

Отправить комментарий